Biomolecules Carbohydrates Quiz Answers and Explanations

Biology Biomolecules Quiz on Carbohydrates with Answers and Explanations


1 | Which of the following is a monosaccharide?

A. Sucrose
B. Cellulose
C. Glucose
D. Starch


Answer: Glucose
Explanation: Glucose is a monosaccharide, a simple sugar molecule.



2 | What is the main function of carbohydrates in the body?

A. Provide energy
B. Transport oxygen
C. Build muscle
D. Regulate body temperature


Answer: Provide energy
Explanation: Carbohydrates are the primary source of energy for the body.



3 | Which carbohydrate is known as blood sugar?

A. Fructose
B. Galactose
C. Glucose
D. Lactose


Answer: Glucose
Explanation: Glucose is often referred to as blood sugar.



4 | Which carbohydrate is found in milk?

A. Fructose
B. Galactose
C. Glucose
D. Maltose


Answer: Galactose
Explanation: Galactose is a component of lactose, which is found in milk.



5 | Which of the following is a complex carbohydrate?

A. Glucose
B. Sucrose
C. Starch
D. Maltose


Answer: Starch
Explanation: Starch is a complex carbohydrate made up of multiple glucose units.



6 | Which carbohydrate is the main component of the cell wall in plants?

A. Cellulose
B. Fructose
C. Galactose
D. Lactose


Answer: Cellulose
Explanation: Cellulose is the main component of plant cell walls.



7 | What is the storage form of carbohydrates in animals?

A. Starch
B. Cellulose
C. Glycogen
D. Maltose


Answer: Glycogen
Explanation: Glycogen is the storage form of carbohydrates in animals.



8 | Which carbohydrate is commonly found in fruits?

A. Sucrose
B. Fructose
C. Glucose
D. Lactose


Answer: Fructose
Explanation: Fructose is a natural sugar found in fruits.



9 | Which of the following is a disaccharide?

A. Glucose
B. Maltose
C. Starch
D. Cellulose


Answer: Maltose
Explanation: Maltose is a disaccharide made up of two glucose units.



10 | What is the basic chemical formula of carbohydrates?

A. C₆H₁₂O₆
B. H₂O
C. CO₂
D. HCl


Answer: C₆H₁₂O₆
Explanation: The basic chemical formula of carbohydrates is C₆H₁₂O₆.


Share your love